brnovinky

Přepnout do PC verze

Podeváté o víně - burčák se nevyrábí, pravý burčák vzniká

Burčák. Nápoj z částečně zkvašeného vinného moštu je specifikou našich končin a snad nikde v Evropě nedosáhl takové popularity, jako v České republice. Snad ještě na Slovensku nebo v Maďarsku, ale například v Rakousku a Německu po něm není ani zdaleka taková poptávka jako v Česku. V německy mluvících zemí se nazývá "Sturm" a pije se jako zvláštnost, jako mezistupeň při výrobě vína, a to jen po krátkou dobu několika týdnů. Co je vlastně správný burčák a jak má vypadat?

Poosmé o víně – vjemy sommeliéra II.

Za okny je barevný podzim. Sklenka dobrého vína přijde vhod i v sychravém ročním období. V minulém díle seriálu jsme si něco pověděli o tom, jak u vína posuzovat barvu, čirost, aroma. Vlastností, jichž bychom si u vína měli všímat, je však více. Další díl sommeliérských rad je zde.

Zobrazeno: 4279

Číst dál: Poosmé o víně – vjemy sommeliéra II.

Posedmé o víně – vjemy sommeliéra

Léto u konce. Ti z vás, kteří jste se vydali po vinařských stezkách, jste si mohli povšimnout, jak se hrozny pěkně vyvíjí a díky tomu je už letošní burčák na světě. Co je to burčák, a jak se z vylisovaného hroznového moštu za pomocí kvasinek zrodí, si řekneme v dalším díle. Burčák prokvasí do řezáku, začne se čistit a na světě je mladé víno. To ale má ještě dlouhou cestu technologických úprav, než jej budeme moci ochutnat 11. 11. na svátek svatého Martina.

Zobrazeno: 3422

Číst dál: Posedmé o víně – vjemy sommeliéra

Svatováclavské pivo přináší sílu

28. září se roztočí pípy se Svatováclavským pivem – speciálem neobvyklé síly. Pivo typu Doppelbock, kterým lidé uctívají svátek patrona české země svatého Václava, se bude ve vybraných restauračních zařízeních v celé České republice prodávat do vyčerpání zásob. Svatováclavský speciál pochází z pivovaru Velké Březno – a stejně jako u všech ostatních velkobřezenských piv štamgasti i v tomto případě ocení jeho mimořádnou kvalitu, za kterou vděčí použití vybraných surovin a tradiční technologie.

Zobrazeno: 3847

Číst dál: Svatováclavské pivo přináší sílu

Pivovar Starobrno zve na exkurzi účastníky Pivovarsko-sladařských dnů

Ječmen jako základní surovina pro výrobu sladu bude stěžejním tématem Pivovarsko-sladařských dnů, které se ve čtvrtek 8. 9. a v pátek 9. 9. konají v Brně. Na setkání se sejdou na dvě stovky pivovarnických odborníků z celé České republiky. Akci organizuje Výzkumný ústav pivovarsko-sladařský v Praze spolu se brněnskou Mendelovou univerzitou a pražskou Vysokou školou chemicko-technologickou.

Joomla SEF URLs by Artio

(c) MaK., 2008-2099, všechna práva vyhrazena, kopírování obsahu jen se svolením redakce

Nahoru PC verze