brnovinky

Přepnout do PC verze

Den bez vína je jako den bez slunce - úvodem o víně, seriál začíná

608_Mikulovska_vinarska_podoblast_17102009_IMG_0588_MKDen bez vína je jako den bez Slunce, prohlásil jednou vinař při našem putování po moravských vinicích a sklepech. Něco na tom bude. Morava je velkou vinařskou oblastí, to ví každý. Ale ne každý už ví, jak se víno dělí, z jakých podoblastí pochází, a jak se vlastně vyrábí. Společně s odborníkem na víno z Moravské Vinotéky v Brně Jakubem Adámkem a sommelierem Luďkem Machalou z Rodinného vinařství Jedlička a Novák z Bořetic, přinášíme úvodní nultý díl seriálu o víně.

Čaj v sáčku někdy lepší než sypaný. Vědci VFU Brno zkoumali i kofein

608_Nuwara_Elyia_Sri_Lanka_20080123-IMG_0875_MKJe lepší sypaný nebo sáčkový čaj? Jemnost složení náplně sáčkových čajů může někdy navozovat dojem, že je uvnitř zbytkový čajový prach. Proto milci zlatavého nápoje většinou upřednostňují čaje sypané. Vědci Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně zjistili však opak. Zkoumali kvalitu čajů dostupných v tuzemsku, ale i množství kofeinu v nich obsažené.

Po 80 letech se vrací vánoční 15° Regenerátor. Heineken ČR regeneroval tradiční pivní speciál

420_regenerator-vanoce_heineken_2010

80 let trvalo Regenerátoru, než se vrátil na trh. Vánoční 15° speciál opět na trhu.

S dalším pivním speciálem 15° Regenerátorem přichází společnost Heineken Česká republika. Regenerátor sládkové uvařili v pivovaru Velké Březno pod dohledem zkušeného sládka Petra Hauskrechta. Po osmdesáti letech tak došlo k obnovení unikátní receptury piva, které mohli pivní fajnšmekři ochutnat naposledy kolem roku 1930, a to právě u příležitosti blížících se Vánoc. Zhruba dva tisíce hektolitrů pivní ho speciálu sládkové uvařili už v první polovině srpna a od té doby zrál do začátku prosince v klasickém ležáckém sklepě. Na Mikuláše jej mohou pivní fajšmejkři ochutnat v  téměř 2 300 restauracích po celé republice.

Kapr opět míří na stůl v Brně. Se salátem teprve 60 let

420_Prodej_kapru_Masarykova_trida_Brno_21122010_IMG_5745_MK

Kapr patří k Vánocům stejně jako stromeček. S bramborovým salátem teprve 60 let.

Štědrý večer přichází a na štědrovečerní stůl míří klasická součást hostiny – kapr. Kádě s kapry se stejně jako každý rok objevily i v Brně. Kapří maso je stále žádané i přes jeho narůstající cenu. Stejně tak hlava na polévku. Smažený kapr s bramborovým salátem se na vánoční stůl dostal teprve zhruba před 60 lety.

Podzim přináší mladá vína. Sommeliér Luděk Machala degustuje a radí

420_Svatomartinske_vino_kost_Moravska_Vinoteka_Brno_11112010_IMG_2791_MK

S podzimem a začátkem zimy přichází mladá vína. Jak se vinařům letos dařilo?

S podzimem přichází mladé víno. O tom se mohli gurmáni přesvědčit i na svatého Martina, kdy se po celém Brně konalo hned několik Svatomartinských koštů. Podle mladého vína se také poznává, jak bude letošní ročník úspěšný. brnovinky se zeptaly sommeliéra a odborníka na víno Luďka Machaly z Rodinného vinařství Jedlička a Novák z Bořetic na Svatomartinském koštu v Moravské Vinotéce v Brně na jeho odborný názor k letošnímu mladému vínu.

Joomla SEF URLs by Artio

(c) MaK., 2008-2099, všechna práva vyhrazena, kopírování obsahu jen se svolením redakce

Nahoru PC verze