brnovinky

Přepnout do PC verze

Den bez vína je jako den bez slunce - úvodem o víně, seriál začíná

608_Mikulovska_vinarska_podoblast_17102009_IMG_0588_MKDen bez vína je jako den bez Slunce, prohlásil jednou vinař při našem putování po moravských vinicích a sklepech. Něco na tom bude. Morava je velkou vinařskou oblastí, to ví každý. Ale ne každý už ví, jak se víno dělí, z jakých podoblastí pochází, a jak se vlastně vyrábí. Společně s odborníkem na víno z Moravské Vinotéky v Brně Jakubem Adámkem a sommelierem Luďkem Machalou z Rodinného vinařství Jedlička a Novák z Bořetic, přinášíme úvodní nultý díl seriálu o víně.


Co seriál čtenářům a milovníkům vína přinese. Měl by vést k rozšíření základních znalostí a povědomí v oblasti, která pojímá široký prostor v bytí člověka od nepaměti. Aby se čtenářům z nadměrného množstív informací a vína nezatočila hlava, bude seriál rozdělen na 12 kapitol:

  1. zajímavosti v názvosloví jakostních vín s přívlastkem
  2. první podoblast moravské vinařské oblasti - Znojemsko, odrůdy révy vinné, které si zde vydobyly své pevné postavení, včetně apelace VOC
  3. podoblast Mikulovská a vína nesoucí nezaměnitelný charakter, na kterém se z velké části podílí terroir Pálavy
  4. podoblast Velkopavlovická se svými převážně červenými víny a neopomenutelnou zmínkou o šlechtění révy vinné
  5. podoblast Slovácká, její specifická vína a místní vína známková
  6. historie pěstování révy vinné a výroby vína
  7. technologie výroby bílého vína, která pomáhá tuzemským vinařům prosadit se i na poli mezinárodních soutěží
  8. technologie výroby červených vín, jež je nezbytná k posunu kvality v konfrontaci se zahraničními víny
  9. cesta pěstování vína, burčák
  10. pečování o výrobu vína, práce sklepmistrů a lahvování
  11. Svatomartinská vína, která nekončí u hranice naší vlasti, ale jsou středoevropským fenoménem
  12. jak roli hrají moravská vína v gastronomií, do jakých kombinací se hodí

Seriál o víně začíná, na zdraví! 

úvod a ilustrační foto Marián K., brnovinky,
odborné informace Jakub Adámek, Ing. Luděk Machala, Moravská Vinotéka

{linkr:related;keywords:v%C3%83%C2%ADno;limit:5;title:%C3%84%C2%8Dt%C3%84%C2%9Bte+tak%C3%83%C2%A9%3A}

Den bez vína je jako den bez slunce - úvodem o víně, seriál začíná

608_Mikulovska_vinarska_podoblast_17102009_IMG_0588_MKDen bez vína je jako den bez Slunce, prohlásil jednou vinař při našem putování po moravských vinicích a sklepech. Něco na tom bude. Morava je velkou vinařskou oblastí, to ví každý. Ale ne každý už ví, jak se víno dělí, z jakých podoblastí pochází, a jak se vlastně vyrábí. Společně s odborníkem na víno z Moravské Vinotéky v Brně Jakubem Adámkem a sommelierem Luďkem Machalou z Rodinného vinařství Jedlička a Novák z Bořetic, přinášíme úvodní nultý díl seriálu o víně.


Co seriál čtenářům a milovníkům vína přinese. Měl by vést k rozšíření základních znalostí a povědomí v oblasti, která pojímá široký prostor v bytí člověka od nepaměti. Aby se čtenářům z nadměrného množstív informací a vína nezatočila hlava, bude seriál rozdělen na 12 kapitol:

  1. zajímavosti v názvosloví jakostních vín s přívlastkem
  2. první podoblast moravské vinařské oblasti - Znojemsko, odrůdy révy vinné, které si zde vydobyly své pevné postavení, včetně apelace VOC
  3. podoblast Mikulovská a vína nesoucí nezaměnitelný charakter, na kterém se z velké části podílí terroir Pálavy
  4. podoblast Velkopavlovická se svými převážně červenými víny a neopomenutelnou zmínkou o šlechtění révy vinné
  5. podoblast Slovácká, její specifická vína a místní vína známková
  6. historie pěstování révy vinné a výroby vína
  7. technologie výroby bílého vína, která pomáhá tuzemským vinařům prosadit se i na poli mezinárodních soutěží
  8. technologie výroby červených vín, jež je nezbytná k posunu kvality v konfrontaci se zahraničními víny
  9. cesta pěstování vína, burčák
  10. pečování o výrobu vína, práce sklepmistrů a lahvování
  11. Svatomartinská vína, která nekončí u hranice naší vlasti, ale jsou středoevropským fenoménem
  12. jak roli hrají moravská vína v gastronomií, do jakých kombinací se hodí

Seriál o víně začíná, na zdraví! 

úvod a ilustrační foto Marián K., brnovinky,
odborné informace Jakub Adámek, Ing. Luděk Machala, Moravská Vinotéka

{linkr:related;keywords:v%C3%83%C2%ADno;limit:5;title:%C3%84%C2%8Dt%C3%84%C2%9Bte+tak%C3%83%C2%A9%3A}

Joomla SEF URLs by Artio

(c) MaK., 2008-2099, všechna práva vyhrazena, kopírování obsahu jen se svolením redakce

Nahoru PC verze