brnovinky

Přepnout do PC verze

Podeváté o víně - burčák se nevyrábí, pravý burčák vzniká

Burčák. Nápoj z částečně zkvašeného vinného moštu je specifikou našich končin a snad nikde v Evropě nedosáhl takové popularity, jako v České republice. Snad ještě na Slovensku nebo v Maďarsku, ale například v Rakousku a Německu po něm není ani zdaleka taková poptávka jako v Česku. V německy mluvících zemí se nazývá "Sturm" a pije se jako zvláštnost, jako mezistupeň při výrobě vína, a to jen po krátkou dobu několika týdnů. Co je vlastně správný burčák a jak má vypadat?


180_burcak_Brno_28092008_MK_2890U nás se smí burčák prodávat 4 měsíce, od 1. srpna do 30. listopadu. Jeho konzumace je, alespoň na jižní Moravě, téměř masová. Před pár desítkami let se s nadsázkou říkalo, že v září žije město Brno jen z veletrhů a z burčáku.

Burčák pochází z České republiky

Pokud si chcete koupit opravdu burčák a ne jen částečně zkvašený hroznový mošt, měli byste se zajímat o původ hroznů. Burčákem je totiž možno nazývat, a to podle vinařského zákona, pouze mošt, který je vyroben z hroznů pocházejících z České republiky.

Žlutý, žlutozelený nebo zlatavý

Barva burčáku z bílých odrůd by měla být světle žlutá, žlutozelená nebo zlatavá. Pokud je burčák správně odkalený, neměl by obsahovat žádné pevné částečky, například pecičky, třapiny a slupky. Vůně burčáku by měla být čistá, bez acetaldehydových tónů či zápachu zkažených vajec. V chuti by měl být perlivý, sladší, mírně alkoholický (1-7 %) a s kyselinou typickou pro daný ročník. Neměly by se objevovat například hořké tóny nebo přemíra alkoholu spolu se sladkostí. To napovídá, že burčák je míchán z čerstvě vylisovaného moštu spolu s přešlým burčákem (řezákem).

180_Burcak_Moravska_Vinoteka_Brno_16092010_IMG_6588_MKNěkteří podnikavci ředí burčák oslazenou vodou nebo přidávají mošty z jiných druhů ovoce, nejčastěji jablek. Burčák je pak nápadně řídký nebo nahnědlý. Stánků s burčákem je v ulicích moravských měst nepočítaně a nově vznikají také tak zvané burčákomaty, v nichž se prodává jen málo rozkvašený mošt. Na pravý burčák si tak musíte chvíli počkat. Dobrý burčák je k dostání ve většině vinoték a aby byl tento oblíbený nápoj skutečné dobrý, bdí nad jeho kvalitou kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Pozor na podvodníky

180_Burcak_Moravska_Vinoteka_Brno_16092010_IMG_6587_MKStává se, že je burčák ředěn vodou klidně z 50 % i více, což je nejčastější přestupek proti zákonům i dobrým mravům. Vinaři jsou si vědomi, že dobrý burčák může jejich firmě pomoci k popularitě, špatný naopak poškodit jejich dobré jméno. Proto si některá známá vinařství zřizují vlastní stánky nebo prodávají burčák do vinoték, kde se jim zdá být větší jistota kvality, než u některých pouličních prodejců nebo prodejců u silnic. Ti obvykle jdou totiž po burčákové sezóně prodávat úplně jiný sortiment, který slibuje podobně rychlý zisk.

Burčákové speciality

Pro burčák jsou vhodné rané a aromatické odrůdy. Typickými jsou Müller Thurgau, Irsai Oliver, Veltlínské červené rané, Moravský muškát, Veltlínské zelené a Ryzlink vlašský. Ne každý má štěstí ochutnat burčák z takových odrůd jako je Pálava, Sauvignon, Chardonnay, Rulandské šedé nebo Ryzlink rýnský, který pak může být opravdovou lahůdkou.

Stejně tak, jako se postupně zvyšuje kvalita moravského vína, mělo by tomu být i u burčáku, bez něhož si prostě "moravský podzim" nelze představit.

Jakub Adámek a Ing. Luděk Machala, Moravská Vinotéka, ilustrační foto MaK., brnovinky

{linkr:related;keywords:v%C3%83%C2%ADno;limit:5;title:%C3%84%C2%8Dt%C3%84%C2%9Bte+tak%C3%83%C2%A9%3A}

Podeváté o víně - burčák se nevyrábí, pravý burčák vzniká

Burčák. Nápoj z částečně zkvašeného vinného moštu je specifikou našich končin a snad nikde v Evropě nedosáhl takové popularity, jako v České republice. Snad ještě na Slovensku nebo v Maďarsku, ale například v Rakousku a Německu po něm není ani zdaleka taková poptávka jako v Česku. V německy mluvících zemí se nazývá "Sturm" a pije se jako zvláštnost, jako mezistupeň při výrobě vína, a to jen po krátkou dobu několika týdnů. Co je vlastně správný burčák a jak má vypadat?


180_burcak_Brno_28092008_MK_2890U nás se smí burčák prodávat 4 měsíce, od 1. srpna do 30. listopadu. Jeho konzumace je, alespoň na jižní Moravě, téměř masová. Před pár desítkami let se s nadsázkou říkalo, že v září žije město Brno jen z veletrhů a z burčáku.

Burčák pochází z České republiky

Pokud si chcete koupit opravdu burčák a ne jen částečně zkvašený hroznový mošt, měli byste se zajímat o původ hroznů. Burčákem je totiž možno nazývat, a to podle vinařského zákona, pouze mošt, který je vyroben z hroznů pocházejících z České republiky.

Žlutý, žlutozelený nebo zlatavý

Barva burčáku z bílých odrůd by měla být světle žlutá, žlutozelená nebo zlatavá. Pokud je burčák správně odkalený, neměl by obsahovat žádné pevné částečky, například pecičky, třapiny a slupky. Vůně burčáku by měla být čistá, bez acetaldehydových tónů či zápachu zkažených vajec. V chuti by měl být perlivý, sladší, mírně alkoholický (1-7 %) a s kyselinou typickou pro daný ročník. Neměly by se objevovat například hořké tóny nebo přemíra alkoholu spolu se sladkostí. To napovídá, že burčák je míchán z čerstvě vylisovaného moštu spolu s přešlým burčákem (řezákem).

180_Burcak_Moravska_Vinoteka_Brno_16092010_IMG_6588_MKNěkteří podnikavci ředí burčák oslazenou vodou nebo přidávají mošty z jiných druhů ovoce, nejčastěji jablek. Burčák je pak nápadně řídký nebo nahnědlý. Stánků s burčákem je v ulicích moravských měst nepočítaně a nově vznikají také tak zvané burčákomaty, v nichž se prodává jen málo rozkvašený mošt. Na pravý burčák si tak musíte chvíli počkat. Dobrý burčák je k dostání ve většině vinoték a aby byl tento oblíbený nápoj skutečné dobrý, bdí nad jeho kvalitou kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Pozor na podvodníky

180_Burcak_Moravska_Vinoteka_Brno_16092010_IMG_6587_MKStává se, že je burčák ředěn vodou klidně z 50 % i více, což je nejčastější přestupek proti zákonům i dobrým mravům. Vinaři jsou si vědomi, že dobrý burčák může jejich firmě pomoci k popularitě, špatný naopak poškodit jejich dobré jméno. Proto si některá známá vinařství zřizují vlastní stánky nebo prodávají burčák do vinoték, kde se jim zdá být větší jistota kvality, než u některých pouličních prodejců nebo prodejců u silnic. Ti obvykle jdou totiž po burčákové sezóně prodávat úplně jiný sortiment, který slibuje podobně rychlý zisk.

Burčákové speciality

Pro burčák jsou vhodné rané a aromatické odrůdy. Typickými jsou Müller Thurgau, Irsai Oliver, Veltlínské červené rané, Moravský muškát, Veltlínské zelené a Ryzlink vlašský. Ne každý má štěstí ochutnat burčák z takových odrůd jako je Pálava, Sauvignon, Chardonnay, Rulandské šedé nebo Ryzlink rýnský, který pak může být opravdovou lahůdkou.

Stejně tak, jako se postupně zvyšuje kvalita moravského vína, mělo by tomu být i u burčáku, bez něhož si prostě "moravský podzim" nelze představit.

Jakub Adámek a Ing. Luděk Machala, Moravská Vinotéka, ilustrační foto MaK., brnovinky

{linkr:related;keywords:v%C3%83%C2%ADno;limit:5;title:%C3%84%C2%8Dt%C3%84%C2%9Bte+tak%C3%83%C2%A9%3A}

Joomla SEF URLs by Artio

(c) MaK., 2008-2099, všechna práva vyhrazena, kopírování obsahu jen se svolením redakce

Nahoru PC verze