Jako je již dobrou tradicí, i tento rok se 11. 11. uskuteční na náměstí Svobody Svatomartinský košt. Na této významné oslavě nebude ani letos chybět přes 100 vzorků svatomartinských vín z celé jižní Moravy. Vinaři slibují hravá vína s výraznou chutí ovoce, dominovat by pak měla zejména často opomíjená odrůda Müller Thurgau. Přidat se k otevření první lahve můžete už v 11 hodin.
Kromě samotného svatomartinského vína vás na náměstí Svobody samozřejmě čeká i celá řada specialit k zakousnutí. Chybět tak nesmí ani svatomartinská husa, kterou si v neděli můžete snadno připravit i sami doma podle následujícího receptu z online kuchařky recepto.cz.
Pokud jste nikdy husu nikdy nepekli, vězte, že se není čeho bát. Připravit ji tak, že se budou všichni oblizovat až za ušima, totiž není vůbec složití a zvládne to na výbornou i každá začínající kuchařka. Stačí si sehnat pořádně velký pekáč, očištěnou husu a můžete se pustit do pečení.
Nejprve je třeba husu ze všech stran i vevnitř řádně nasolit, uvnitř také potřít majoránkou a nakonec opět ze všech stran nakmínovat. S žádným kořením není třeba šetřit. Poté vložte dovnitř husy celou housku. Ta nasákne tuk, který se v průběhu pečení bude z husy do jejích útrob uvolňovat. A je téměř hotovo.
Nyní stačí husu pouze vložit do pekáče prsy dolů, podlít trochou vody a dát do předem vyhřáté trouby (asi na 160°C). Přibližně každých 15 minut je dobré husu zkontrolovat a přetřít vypečeným tukem, který se vám v pekáči objeví. Maso se tak nevysuší a zůstane krásně šťavnaté. Asi po hodině a půl husu v pekáči otočte a stejným způsobem pečte přibližně další hodinu a půl.
Před koncem pečení přidejte mírně na teplotě a nechte na huse vytvořit křupavou kůrku. Poté svatomartinskou husu vyndejte, naporcujte a můžete podávat.
Nejlépe samozřejmě svatomartinská husa chutná s knedlíkem a zelím. Knedlík bramborový či houskový si vytvořte podle chuti. My vám přidáme ještě recept na babiččino dušené zelí k jedné středně velké huse.
Přibližně 150 g másla dejte rozpustit do velkého hrnce. Mezitím nakrájejte na větší kostky 300 g slaniny a 3 větší cibule. Oboje přisypte k máslu a jemně orestujte. Až cibule zesklovatí, přidejte 2 vrchovaté lžíce cukru a nechte ho pomalu zkaramelizovat. Poté přijde na řadu samotné zelí, kterého do hrnce přidejte 1,5 kg. Vše zalijte 600 - 700ml hovězího vývaru a nechte nejméně dvacet minut dusit. Až bude zelí opravdu měkké, přidejte ještě vrchovatou lžíci cukru a zaprašte 3 lžícemi hladké mouky. Ještě horké můžete podávat.
Pokud toužíte ještě po sladké tečce na závěr, zkuste upéct také tradiční martinské rohlíčky. Přejeme dobrou chuť!
PR, brnovinky, foto Recepto.cz
Kategorie: gurmán Brno Zobrazeno: 8022
Jako je již dobrou tradicí, i tento rok se 11. 11. uskuteční na náměstí Svobody Svatomartinský košt. Na této významné oslavě nebude ani letos chybět přes 100 vzorků svatomartinských vín z celé jižní Moravy. Vinaři slibují hravá vína s výraznou chutí ovoce, dominovat by pak měla zejména často opomíjená odrůda Müller Thurgau. Přidat se k otevření první lahve můžete už v 11 hodin.
Kromě samotného svatomartinského vína vás na náměstí Svobody samozřejmě čeká i celá řada specialit k zakousnutí. Chybět tak nesmí ani svatomartinská husa, kterou si v neděli můžete snadno připravit i sami doma podle následujícího receptu z online kuchařky recepto.cz.
Pokud jste nikdy husu nikdy nepekli, vězte, že se není čeho bát. Připravit ji tak, že se budou všichni oblizovat až za ušima, totiž není vůbec složití a zvládne to na výbornou i každá začínající kuchařka. Stačí si sehnat pořádně velký pekáč, očištěnou husu a můžete se pustit do pečení.
Nejprve je třeba husu ze všech stran i vevnitř řádně nasolit, uvnitř také potřít majoránkou a nakonec opět ze všech stran nakmínovat. S žádným kořením není třeba šetřit. Poté vložte dovnitř husy celou housku. Ta nasákne tuk, který se v průběhu pečení bude z husy do jejích útrob uvolňovat. A je téměř hotovo.
Nyní stačí husu pouze vložit do pekáče prsy dolů, podlít trochou vody a dát do předem vyhřáté trouby (asi na 160°C). Přibližně každých 15 minut je dobré husu zkontrolovat a přetřít vypečeným tukem, který se vám v pekáči objeví. Maso se tak nevysuší a zůstane krásně šťavnaté. Asi po hodině a půl husu v pekáči otočte a stejným způsobem pečte přibližně další hodinu a půl.
Před koncem pečení přidejte mírně na teplotě a nechte na huse vytvořit křupavou kůrku. Poté svatomartinskou husu vyndejte, naporcujte a můžete podávat.
Nejlépe samozřejmě svatomartinská husa chutná s knedlíkem a zelím. Knedlík bramborový či houskový si vytvořte podle chuti. My vám přidáme ještě recept na babiččino dušené zelí k jedné středně velké huse.
Přibližně 150 g másla dejte rozpustit do velkého hrnce. Mezitím nakrájejte na větší kostky 300 g slaniny a 3 větší cibule. Oboje přisypte k máslu a jemně orestujte. Až cibule zesklovatí, přidejte 2 vrchovaté lžíce cukru a nechte ho pomalu zkaramelizovat. Poté přijde na řadu samotné zelí, kterého do hrnce přidejte 1,5 kg. Vše zalijte 600 - 700ml hovězího vývaru a nechte nejméně dvacet minut dusit. Až bude zelí opravdu měkké, přidejte ještě vrchovatou lžíci cukru a zaprašte 3 lžícemi hladké mouky. Ještě horké můžete podávat.
Pokud toužíte ještě po sladké tečce na závěr, zkuste upéct také tradiční martinské rohlíčky. Přejeme dobrou chuť!
PR, brnovinky, foto Recepto.cz