brnovinky

Přepnout do PC verze

Svatomartinský košt v Brně se blíží, upečte si tradiční husu také doma

608-husaJako je již dobrou tradicí, i tento rok se 11. 11. uskuteční na náměstí Svobody Svatomartinský košt. Na této významné oslavě nebude ani letos chybět přes 100 vzorků svatomartinských vín z celé jižní Moravy. Vinaři slibují hravá vína s výraznou chutí ovoce, dominovat by pak měla zejména často opomíjená odrůda Müller Thurgau. Přidat se k otevření první lahve můžete už v 11 hodin.

Kromě samotného svatomartinského vína vás na náměstí Svobody samozřejmě čeká i celá řada specialit k zakousnutí. Chybět tak nesmí ani svatomartinská husa, kterou si v neděli můžete snadno připravit i sami doma podle následujícího receptu z online kuchařky recepto.cz.


Tradiční svatomartinská husa se zelím

Pokud jste nikdy husu nikdy nepekli, vězte, že se není čeho bát. Připravit ji tak, že se budou všichni oblizovat až za ušima, totiž není vůbec složití a zvládne to na výbornou i každá začínající kuchařka. Stačí si sehnat pořádně velký pekáč, očištěnou husu a můžete se pustit do pečení.

Nejprve je třeba husu ze všech stran i vevnitř řádně nasolit, uvnitř také potřít majoránkou a nakonec opět ze všech stran nakmínovat. S žádným kořením není třeba šetřit. Poté vložte dovnitř husy celou housku. Ta nasákne tuk, který se v průběhu pečení bude z husy do jejích útrob uvolňovat. A je téměř hotovo.

Nyní stačí husu pouze vložit do pekáče prsy dolů, podlít trochou vody a dát do předem vyhřáté trouby (asi na 160°C). Přibližně každých 15 minut je dobré husu zkontrolovat a přetřít vypečeným tukem, který se vám v pekáči objeví. Maso se tak nevysuší a zůstane krásně šťavnaté. Asi po hodině a půl husu v pekáči otočte a stejným způsobem pečte přibližně další hodinu a půl.

Před koncem pečení přidejte mírně na teplotě a nechte na huse vytvořit křupavou kůrku. Poté svatomartinskou husu vyndejte, naporcujte a můžete podávat.

Dušené zelí jako od babičky

Nejlépe samozřejmě svatomartinská husa chutná s knedlíkem a zelím. Knedlík bramborový či houskový si vytvořte podle chuti. My vám přidáme ještě recept na babiččino dušené zelí k jedné středně velké huse.

Přibližně 150 g másla dejte rozpustit do velkého hrnce. Mezitím nakrájejte na větší kostky 300 g slaniny a 3 větší cibule. Oboje přisypte k máslu a jemně orestujte. Až cibule zesklovatí, přidejte 2 vrchovaté lžíce cukru a nechte ho pomalu zkaramelizovat. Poté přijde na řadu samotné zelí, kterého do hrnce přidejte 1,5 kg. Vše zalijte 600 - 700ml hovězího vývaru a nechte nejméně dvacet minut dusit. Až bude zelí opravdu měkké, přidejte ještě vrchovatou lžíci cukru a zaprašte 3 lžícemi hladké mouky. Ještě horké můžete podávat.
Pokud toužíte ještě po sladké tečce na závěr, zkuste upéct také tradiční martinské rohlíčky. Přejeme dobrou chuť!

PR, brnovinky, foto Recepto.cz

Svatomartinský košt v Brně se blíží, upečte si tradiční husu také doma

608-husaJako je již dobrou tradicí, i tento rok se 11. 11. uskuteční na náměstí Svobody Svatomartinský košt. Na této významné oslavě nebude ani letos chybět přes 100 vzorků svatomartinských vín z celé jižní Moravy. Vinaři slibují hravá vína s výraznou chutí ovoce, dominovat by pak měla zejména často opomíjená odrůda Müller Thurgau. Přidat se k otevření první lahve můžete už v 11 hodin.

Kromě samotného svatomartinského vína vás na náměstí Svobody samozřejmě čeká i celá řada specialit k zakousnutí. Chybět tak nesmí ani svatomartinská husa, kterou si v neděli můžete snadno připravit i sami doma podle následujícího receptu z online kuchařky recepto.cz.


Tradiční svatomartinská husa se zelím

Pokud jste nikdy husu nikdy nepekli, vězte, že se není čeho bát. Připravit ji tak, že se budou všichni oblizovat až za ušima, totiž není vůbec složití a zvládne to na výbornou i každá začínající kuchařka. Stačí si sehnat pořádně velký pekáč, očištěnou husu a můžete se pustit do pečení.

Nejprve je třeba husu ze všech stran i vevnitř řádně nasolit, uvnitř také potřít majoránkou a nakonec opět ze všech stran nakmínovat. S žádným kořením není třeba šetřit. Poté vložte dovnitř husy celou housku. Ta nasákne tuk, který se v průběhu pečení bude z husy do jejích útrob uvolňovat. A je téměř hotovo.

Nyní stačí husu pouze vložit do pekáče prsy dolů, podlít trochou vody a dát do předem vyhřáté trouby (asi na 160°C). Přibližně každých 15 minut je dobré husu zkontrolovat a přetřít vypečeným tukem, který se vám v pekáči objeví. Maso se tak nevysuší a zůstane krásně šťavnaté. Asi po hodině a půl husu v pekáči otočte a stejným způsobem pečte přibližně další hodinu a půl.

Před koncem pečení přidejte mírně na teplotě a nechte na huse vytvořit křupavou kůrku. Poté svatomartinskou husu vyndejte, naporcujte a můžete podávat.

Dušené zelí jako od babičky

Nejlépe samozřejmě svatomartinská husa chutná s knedlíkem a zelím. Knedlík bramborový či houskový si vytvořte podle chuti. My vám přidáme ještě recept na babiččino dušené zelí k jedné středně velké huse.

Přibližně 150 g másla dejte rozpustit do velkého hrnce. Mezitím nakrájejte na větší kostky 300 g slaniny a 3 větší cibule. Oboje přisypte k máslu a jemně orestujte. Až cibule zesklovatí, přidejte 2 vrchovaté lžíce cukru a nechte ho pomalu zkaramelizovat. Poté přijde na řadu samotné zelí, kterého do hrnce přidejte 1,5 kg. Vše zalijte 600 - 700ml hovězího vývaru a nechte nejméně dvacet minut dusit. Až bude zelí opravdu měkké, přidejte ještě vrchovatou lžíci cukru a zaprašte 3 lžícemi hladké mouky. Ještě horké můžete podávat.
Pokud toužíte ještě po sladké tečce na závěr, zkuste upéct také tradiční martinské rohlíčky. Přejeme dobrou chuť!

PR, brnovinky, foto Recepto.cz

Joomla SEF URLs by Artio

(c) MaK., 2008-2099, všechna práva vyhrazena, kopírování obsahu jen se svolením redakce

Nahoru PC verze