Zvoní zvonek, otevíráte. Přátelé přijeli o něco dříve! Co jim teď nabídnout? Víno vzalo za své během víkendu, je hloupé běhat do daleké vinotéky. Opět zvonění. Že by ještě někdo? Pošťák přinesl balíček. Rozbalíte a kocháte se zvučnými jmény: Ryzlink, Sylván, Carmenere. To jistě návštěva ocení. Doporučené víno je zde. Sommeliéři opět vybrali výborně. Jak se ale víno z jižní Moravy dostalo až sem?
Kategorie: gurmán Brno
Zvoní zvonek, otevíráte. Přátelé přijeli o něco dříve! Co jim teď nabídnout? Víno vzalo za své během víkendu, je hloupé běhat do daleké vinotéky. Opět zvonění. Že by ještě někdo? Pošťák přinesl balíček. Rozbalíte a kocháte se zvučnými jmény: Ryzlink, Sylván, Carmenere. To jistě návštěva ocení. Doporučené víno je zde. Sommeliéři opět vybrali výborně. Jak se ale víno z jižní Moravy dostalo až sem?
Zobrazeno: 4922
Burčák. Nápoj z částečně zkvašeného vinného moštu je specifikou našich končin a snad nikde v Evropě nedosáhl takové popularity, jako v České republice. Snad ještě na Slovensku nebo v Maďarsku, ale například v Rakousku a Německu po něm není ani zdaleka taková poptávka jako v Česku. V německy mluvících zemí se nazývá "Sturm" a pije se jako zvláštnost, jako mezistupeň při výrobě vína, a to jen po krátkou dobu několika týdnů. Co je vlastně správný burčák a jak má vypadat?
Číst dál: Podeváté o víně - burčák se nevyrábí, pravý burčák vzniká
Kategorie: gurmán Brno
Burčák. Nápoj z částečně zkvašeného vinného moštu je specifikou našich končin a snad nikde v Evropě nedosáhl takové popularity, jako v České republice. Snad ještě na Slovensku nebo v Maďarsku, ale například v Rakousku a Německu po něm není ani zdaleka taková poptávka jako v Česku. V německy mluvících zemí se nazývá "Sturm" a pije se jako zvláštnost, jako mezistupeň při výrobě vína, a to jen po krátkou dobu několika týdnů. Co je vlastně správný burčák a jak má vypadat?
28. září se roztočí pípy se Svatováclavským pivem – speciálem neobvyklé síly. Pivo typu Doppelbock, kterým lidé uctívají svátek patrona české země svatého Václava, se bude ve vybraných restauračních zařízeních v celé České republice prodávat do vyčerpání zásob. Svatováclavský speciál pochází z pivovaru Velké Březno – a stejně jako u všech ostatních velkobřezenských piv štamgasti i v tomto případě ocení jeho mimořádnou kvalitu, za kterou vděčí použití vybraných surovin a tradiční technologie.
Kategorie: gurmán Brno
28. září se roztočí pípy se Svatováclavským pivem – speciálem neobvyklé síly. Pivo typu Doppelbock, kterým lidé uctívají svátek patrona české země svatého Václava, se bude ve vybraných restauračních zařízeních v celé České republice prodávat do vyčerpání zásob. Svatováclavský speciál pochází z pivovaru Velké Březno – a stejně jako u všech ostatních velkobřezenských piv štamgasti i v tomto případě ocení jeho mimořádnou kvalitu, za kterou vděčí použití vybraných surovin a tradiční technologie.
Zobrazeno: 5803
Za okny je barevný podzim. Sklenka dobrého vína přijde vhod i v sychravém ročním období. V minulém díle seriálu jsme si něco pověděli o tom, jak u vína posuzovat barvu, čirost, aroma. Vlastností, jichž bychom si u vína měli všímat, je však více. Další díl sommeliérských rad je zde.
Kategorie: gurmán Brno
Za okny je barevný podzim. Sklenka dobrého vína přijde vhod i v sychravém ročním období. V minulém díle seriálu jsme si něco pověděli o tom, jak u vína posuzovat barvu, čirost, aroma. Vlastností, jichž bychom si u vína měli všímat, je však více. Další díl sommeliérských rad je zde.
Zobrazeno: 6718
Léto u konce. Ti z vás, kteří jste se vydali po vinařských stezkách, jste si mohli povšimnout, jak se hrozny pěkně vyvíjí a díky tomu je už letošní burčák na světě. Co je to burčák, a jak se z vylisovaného hroznového moštu za pomocí kvasinek zrodí, si řekneme v dalším díle. Burčák prokvasí do řezáku, začne se čistit a na světě je mladé víno. To ale má ještě dlouhou cestu technologických úprav, než jej budeme moci ochutnat 11. 11. na svátek svatého Martina.
Kategorie: gurmán Brno
Léto u konce. Ti z vás, kteří jste se vydali po vinařských stezkách, jste si mohli povšimnout, jak se hrozny pěkně vyvíjí a díky tomu je už letošní burčák na světě. Co je to burčák, a jak se z vylisovaného hroznového moštu za pomocí kvasinek zrodí, si řekneme v dalším díle. Burčák prokvasí do řezáku, začne se čistit a na světě je mladé víno. To ale má ještě dlouhou cestu technologických úprav, než jej budeme moci ochutnat 11. 11. na svátek svatého Martina.
Zobrazeno: 5115