Sedíme u notebooku nad lahví Ryzlinku rýnského a přemýšlíme, jak nejlépe začít 1. kapitolu celoročního seriálu o vinařství a vínech. Chtěli bychom hned od začátku zaujmout něčím, co přiláká k četbě těchto statí i v následujících měsících a nejenom opisovat Vinařský zákon. Náš zrak padne na etiketu lahve a na ní slovo, které běžně používáme, a ani moc nevnímáme jeho původ a význam.
Číst dál: Poprvé o víně - zajímavosti v názvosloví jakostních vín s přívlastkem
Kategorie: gurmán Brno
Sedíme u notebooku nad lahví Ryzlinku rýnského a přemýšlíme, jak nejlépe začít 1. kapitolu celoročního seriálu o vinařství a vínech. Chtěli bychom hned od začátku zaujmout něčím, co přiláká k četbě těchto statí i v následujících měsících a nejenom opisovat Vinařský zákon. Náš zrak padne na etiketu lahve a na ní slovo, které běžně používáme, a ani moc nevnímáme jeho původ a význam.
Den bez vína je jako den bez Slunce, prohlásil jednou vinař při našem putování po moravských vinicích a sklepech. Něco na tom bude. Morava je velkou vinařskou oblastí, to ví každý. Ale ne každý už ví, jak se víno dělí, z jakých podoblastí pochází, a jak se vlastně vyrábí. Společně s odborníkem na víno z Moravské Vinotéky v Brně Jakubem Adámkem a sommelierem Luďkem Machalou z Rodinného vinařství Jedlička a Novák z Bořetic, přinášíme úvodní nultý díl seriálu o víně.
Číst dál: Den bez vína je jako den bez slunce - úvodem o víně, seriál začíná
Kategorie: gurmán Brno
Den bez vína je jako den bez Slunce, prohlásil jednou vinař při našem putování po moravských vinicích a sklepech. Něco na tom bude. Morava je velkou vinařskou oblastí, to ví každý. Ale ne každý už ví, jak se víno dělí, z jakých podoblastí pochází, a jak se vlastně vyrábí. Společně s odborníkem na víno z Moravské Vinotéky v Brně Jakubem Adámkem a sommelierem Luďkem Machalou z Rodinného vinařství Jedlička a Novák z Bořetic, přinášíme úvodní nultý díl seriálu o víně.
Kapr patří k Vánocům stejně jako stromeček. S bramborovým salátem teprve 60 let.
Štědrý večer přichází a na štědrovečerní stůl míří klasická součást hostiny – kapr. Kádě s kapry se stejně jako každý rok objevily i v Brně. Kapří maso je stále žádané i přes jeho narůstající cenu. Stejně tak hlava na polévku. Smažený kapr s bramborovým salátem se na vánoční stůl dostal teprve zhruba před 60 lety.
Číst dál: Kapr opět míří na stůl v Brně. Se salátem teprve 60 let
Kategorie: gurmán Brno
Kapr patří k Vánocům stejně jako stromeček. S bramborovým salátem teprve 60 let.
Štědrý večer přichází a na štědrovečerní stůl míří klasická součást hostiny – kapr. Kádě s kapry se stejně jako každý rok objevily i v Brně. Kapří maso je stále žádané i přes jeho narůstající cenu. Stejně tak hlava na polévku. Smažený kapr s bramborovým salátem se na vánoční stůl dostal teprve zhruba před 60 lety.
Je lepší sypaný nebo sáčkový čaj? Jemnost složení náplně sáčkových čajů může někdy navozovat dojem, že je uvnitř zbytkový čajový prach. Proto milci zlatavého nápoje většinou upřednostňují čaje sypané. Vědci Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně zjistili však opak. Zkoumali kvalitu čajů dostupných v tuzemsku, ale i množství kofeinu v nich obsažené.
Číst dál: Čaj v sáčku někdy lepší než sypaný. Vědci VFU Brno zkoumali i kofein
Kategorie: gurmán Brno
Je lepší sypaný nebo sáčkový čaj? Jemnost složení náplně sáčkových čajů může někdy navozovat dojem, že je uvnitř zbytkový čajový prach. Proto milci zlatavého nápoje většinou upřednostňují čaje sypané. Vědci Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně zjistili však opak. Zkoumali kvalitu čajů dostupných v tuzemsku, ale i množství kofeinu v nich obsažené.
80 let trvalo Regenerátoru, než se vrátil na trh. Vánoční 15° speciál opět na trhu.
S dalším pivním speciálem 15° Regenerátorem přichází společnost Heineken Česká republika. Regenerátor sládkové uvařili v pivovaru Velké Březno pod dohledem zkušeného sládka Petra Hauskrechta. Po osmdesáti letech tak došlo k obnovení unikátní receptury piva, které mohli pivní fajnšmekři ochutnat naposledy kolem roku 1930, a to právě u příležitosti blížících se Vánoc. Zhruba dva tisíce hektolitrů pivní ho speciálu sládkové uvařili už v první polovině srpna a od té doby zrál do začátku prosince v klasickém ležáckém sklepě. Na Mikuláše jej mohou pivní fajšmejkři ochutnat v téměř 2 300 restauracích po celé republice.
Kategorie: gurmán Brno
80 let trvalo Regenerátoru, než se vrátil na trh. Vánoční 15° speciál opět na trhu.
S dalším pivním speciálem 15° Regenerátorem přichází společnost Heineken Česká republika. Regenerátor sládkové uvařili v pivovaru Velké Březno pod dohledem zkušeného sládka Petra Hauskrechta. Po osmdesáti letech tak došlo k obnovení unikátní receptury piva, které mohli pivní fajnšmekři ochutnat naposledy kolem roku 1930, a to právě u příležitosti blížících se Vánoc. Zhruba dva tisíce hektolitrů pivní ho speciálu sládkové uvařili už v první polovině srpna a od té doby zrál do začátku prosince v klasickém ležáckém sklepě. Na Mikuláše jej mohou pivní fajšmejkři ochutnat v téměř 2 300 restauracích po celé republice.